Checklist Droogte en Vis: samenwerken bij dreigende vissterfte

3822
08 aug 2019

Vissen hebben het de laatste zomers vaak zwaar te verduren als gevolg van lange, droge periodes. Daarom heeft de Rijksoverheid met hulp van de georganiseerde sportvisserij de ‘Checklist Droogte en vis’ opgesteld.

De checklist is bedoeld als oproep aan waterbeheerders om in overleg met betrokken personen een ‘reddingsplan’ voor vis op te stellen. In de checklist staan ook concept onderdelen om in zo’n plan op te nemen. Het advies is om voor elk waterbeheergebied een eigen plan uit te werken. Elke regio heeft immers zijn eigen kenmerken en bijkomende problemen met droogte.

In geval van dreigende vissterfte geldt altijd het advies om een zogenaamde crisiscoördinator vis (CCV) te benoemen. Hij of zij stelt een werkgroep samen van mensen met specifieke inhoudelijke kennis, externe betrokkenen uit de sportvisserij, de visrechthebbende(n), terrein- en natuurbeheerder(s). Belangrijk is ook dat er direct tot actie wordt overgegaan. Als voorbeeld is de aanpak van Hengelsportfederatie Midden Nederland bij de checklist toegevoegd (Presentatie Droogte en visbeheer).

Calamiteitenteams

Om beter op droogte en andere calamiteiten voorbereid te zijn, hebben verschillende federaties dit jaar samen met Sportvisserij Nederland speciale groepen vrijwilligers opgeleid. Zij zijn getraind om als onderdeel van een federatieve calamiteitenteams in het veld zaken te kunnen beoordelen, coördineren en maatregelen in gang te zetten. Desgewenst onderzoekt zo'n team ook opties om de visstand te herstellen en de inrichting van wateren te verbeteren.

Zie het dossier Vissterfte voor meer informatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.